Scandinavisch design: meer dan alleen minimalisme

De wereld van het moderne meubilair en interieurdesign wordt al tientallen jaren door Scandinavisch design beïnvloedt. De tijdloze aantrekkingskracht van zijn ontwerptaal ligt in de kernprincipes van eenvoud, functionaliteit en minimalisme.

Op het eerste gezicht lijken Scandinavisch design en minimalisme dan ook synoniem. De twee lijken zelfs zo vermengd te zijn dat ze in de hedendaagse designcultuur een bijna alomtegenwoordig beeld van het ideale, overzichtelijke interieur hebben gecreëerd.

Het verschil tussen minimalisme en Scandinavisch design

Hoewel deze twee stijlen goed samengaan, zijn minimalisme en Scandinavisch design zeker niet hetzelfde. Het minimalisme, dat streeft naar het creëren van ruimte en eenvoud, heeft met name een uiterst uitgesproken filosofische ondertoon.

Dit terwijl het Scandinavische design, dat op een geschiedenis van praktisch, functioneel en een hygge gevoel gebaseerd is, fundamenteel meer pragmatisch is. Het biedt daarnaast voldoende ruimte om de bezittingen waar je van houdt aangenaam te omarmen.

Het minimalistisch design bevat immers vaak roestvrij staal, chroom en gelakte kunststoffen. Materialen die redelijk vlot onpersoonlijk aanvoelen. Het Scandinavische design richt zich daarentegen op organische materialen, zoals gebogen houten stoelen, hennep vloerkleden en geweven manden.

Beide ontwerpstijlen verbieden daarbij franje en een rommelig interieur. Dat is zeker fijn als je in de leefstijl van Marie Kondo geïnteresseerd bent!

Scandinavisch design biedt meer vreugde in je huis

Scandinavisch design is ook veel toegankelijker dan minimalisme. Omdat de basis ervan bijzonder praktisch is, kan het zo prima aansluiten bij je persoonlijke definitie van wat qua design in jouw huis werkt.

En met een breed scala aan designelementen waaruit je kunt kiezen, kan het ook veel meer vreugde dan enkel het sobere minimalisme aan je huis toevoegen. Dit ongeacht jouw persoonlijke blik op de waarde van materiële bezittingen.

Waarom is Scandinavisch design zo populair?

Met een uitgebreide focus op vakmanschap, natuurlijke materialen en een strakke vormentaal blijft de filosofie achter deze stijl ook vandaag de dag nog steeds relevant. Want de Deense moderne stijl is aanvankelijk een ontwerpstijl die begin tot midden 20e eeuw al op het internationale toneel verscheen!

De klassieke en tijdloze meubelstukken van dit Scandinavisch design, die in uitstekende kwaliteit geproduceerd worden, zijn immers ook nu nog bijzonder populair in veel bedrijfskantoren, openbare gebouwen en particuliere woningen in Scandinavië en de rest van de wereld.

De belangrijkste oorsprong van het Scandinavisch design

Enkele van de bekendste meubelontwerpers en designers van de Deense moderne stijl zijn Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Poul Henningsen, Verner Panton, Erik Magnussen en Jørn Utzon. Velen van hen volgden een opleiding aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen, die destijds door de minimalistische Duitse Bauhaus school werd geïnspireerd.

Daarbij heeft één docent in het bijzonder, Kaare Klint, enorm zijn stempel gedrukt op de hele geschiedenis van het Deense en Scandinavische design. Want hij was één van de eerste Deense ontwerpers die de menselijke ergonomie als inspiratiebron voor zijn meubels gebruikte. Hij deelde deze kennis en genialiteit vervolgens met zijn vele studenten.

Zo kunnen we dus ook stellen, dat ondanks dat Denemarken minder dan zes miljoen inwoners heeft, het een enorme invloed op de designwereld heeft gehad!

Scandinavisch design biedt kwaliteit ontwerpen voor iedereen

De focus van het Scandinavisch design is altijd gericht op hoogwaardige en natuurlijke materialen. Dit is een kenmerk dat ook vaak door de bovengenoemde beroemde Deense ontwerpers wordt herhaald. Er is daarbij een voorkeur voor het verwerken van hout. Dit zelfs toen de meubelproductie in de vorige eeuw van de timmerwerkplaats naar de grote fabrieken werd verplaatst.

In tegenstelling tot het werk van de traditionele meubelmakers, konden de fabriekmeubels voorzien van een Scandinavisch design vaak uit elkaar worden gehaald en later weer in elkaar worden geschroefd.

Het was bovendien niet de bedoeling dat dit type meubilair duur zou zijn. Het werd zelfs dusdanig ontworpen dat het door iedereen gekocht kon worden en een hoger doel dan enkel esthetiek dient. Het is daarom ironisch dat veel van de designmeubels van de Deense moderne stijl tegenwoordig dure verzamelobjecten zijn en een toonbeeld van goede smaak zijn.

Het Scandinavisch design blijft boeien en inspireren

Concluderend kan er gesteld worden dat het Scandinavisch design zowel ontwerpers als huiseigenaren enorm blijft boeien en inspireren. Dit met de nadruk op zijn eenvoud, functionaliteit en minimalisme. Deze blijvende aantrekkingskracht ligt vooral in het vermogen om visueel aantrekkelijke ruimtes te creëren die subliem aan de praktische behoeften van het dagelijks leven tegemoetkomen.

Door de principes van Scandinavisch design te omarmen, kunnen de hedendaagse meubels en interieurontwerpen immers een perfecte balans tussen vorm en functie vinden. Daardoor wordt de kwaliteit van onze woonruimtes en het dagelijks leven uiteindelijk bijzonder prettig verbeterd.