De leukste handgemaakte design meubelen

Zó vind je de leukste makers van handgemaakte design meubelen

De aandacht voor ambacht groeit. Steeds vaker willen mensen weten waar hun meubelen vandaan komen. Maar wat zijn nou de verschillen tussen een handgemaakt design meubel en een gewoon design meubel? Wat zijn de voordelen van handgemaakt design? En hoe kan het dat er zo’n opmars komt in handgemaakte meubelen?

Wij vertellen het je en vertellen je daarbij graag waar je de leukste meubelmakers van deze prachtige pareltjes kunt vinden! Waarin verschilt een handgemaakt design meubel ten opzichte van een standaard design meubel?

Waarin verschilt een handgemaakt design meubel ten opzichte van een standaard design meubel?

Design meubelen worden over het algemeen gemaakt in grote fabrieken, om zo efficiënt mogelijk te produceren en in grote aantallen. Dat is niet altijd even milieuvriendelijk. Daarbij komt dat de focus bij fabrieken op kwantiteit ligt. In zo’n kort mogelijke tijd, zo veel mogelijk meubels produceren.

Daarmee heb je het grootste verschil direct te pakken. Kleinere meubelmakers, wie designmeubelen met de hand produceren, besteden aandacht aan een meubel. Zij hoeven niet per se groot te worden. Bij een handgemaakt designmeubel weet je dat die gemaakt is met liefde en aandacht voor het meubel. En koop je ze rechtstreeks van de makers, zodat je weet wat het verhaal achter het meubel is.

Waarom zijn handgemaakte designmeubelen zo populair?

In onze consumptiemaatschappij zijn wij gewend om producten en diensten snel te krijgen. Bij ambacht is dit niet het geval. We zien dat mensen steeds meer geïnteresseerd zijn in het verhaal achter een product. In de uniciteit van een product.

En wie vindt het nou niet leuk om te weten dat zijn product met de hand is gemaakt? Tel daarbij de duurzaamheid van een handgemaakt product op, en je hebt de redenen van de populariteit van handgemaakte designmeubelen op een rij.

Het is net als met voedsel, in iedere sector zie je de trend dat er weer meer aandacht is voor ambacht, voor het vakwerk dat een echte meubelmaker of meubelmaker-designer in zich heeft. Zo ook bij meubelen.

Handgemaakte meubelen worden vaak gemaakt met lokaal hout, wat tot aan de boom te herleiden is. Hierdoor weet je precies wat er met jouw meubel gebeurd is en heb je een mooi verhaal om aan je gasten te vertellen.

Wat zijn de voordelen van een handgemaakt designmeubel?

Handgemaakte meubelen

Het grootste voordeel is natuurlijk kwaliteit, die bij een handgemaakt meubel vele malen beter is. Voor een handgemaakt designmeubel van een echte meubelmaker of designer worden alleen de beste materialen gebruikt. Massief hout in plaats van plaatmateriaal. Doordat het met de hand is gemaakt, wordt dit ook mooi afgewerkt.

Het tweede voordeel is, zeker in deze tijden van crisis, dat je er de kleine makers mee ondersteunt. Zij hebben het nu moeilijk en zijn al moeilijker vindbaar dan de grote bedrijven en webwinkels.

Tevens lever je een bijdrage aan de natuur. Door het gebruik van bijvoorbeeld massief hout, wordt er CO2 in de gebruikte materialen opgeslagen. Sommige websites planten zelfs een boom bij iedere bestelling die geplaatst wordt. Hiermee maak je de cirkel weer rond. Zo lever je een mooie bijdrage aan het milieu.

Waar vind je de leukste makers?

Ze zijn lastig te vinden! Gelukkig zijn er social media, waar je als je goed zoekt een flink aantal bijzondere makers kunt vinden. Ze delen hun verhaal, met filmpjes van hoe ze te werk gaan en soms kun je ook nog bij ze bestellen. Maar gelukkig is er tegenwoordig ook een andere optie.

Een aantal designliefhebbers hebben een online platform opgezet waar meubelmakers en designers zich hebben verzameld om hun producten aan te bieden.

Bij MOMAA vind je allerlei meubelen, verlichting en accessoires van kleine meubelmakers en ontwerpers, die allemaal met de hand worden gemaakt. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk hun website.