Slippen voorkomen met een scootmobiel

Zo trotseer je de winter in een scootmobiel

Het rijden van de scootmobiel tijdens slecht weer vergt vaak net wat extra aandacht. Als de bladeren het wegdek gladder maken in de herfst of wanneer er in de winter een laagje sneeuw ligt, wil je ongelukken uiteraard voorkomen.

Voorkomen slippen met de scootmobiel met deze handige tips

Tip 1: Controleer het profiel van de banden
Om betere grip op de weg te hebben is het belangrijk dat de banden van je scootmobiel een goed en niet versleten profiel hebben. Controleer dit daarom regelmatig. Ook te harde banden kunnen zorgen voor minder grip op de weg.

Tip 2: Let op gladde wegdelen
Door stevig regenval, sneeuw of ijzel kunnen bepaalde wegdelen glad en glibberig worden. Zo kan je beter op asfalt rijden dan op kinderkopjes en zijn putdeksels, wegmarkeringen en reparatieplekken vaak ook extra glad.

Tip 3: Rijd rustig
Probeer zo rustig en voorzicht mogelijk te rijden. Dus niet te hard. Voorkom onverwachte stuurmanoeuvres en plotseling remmen. Het is verstandig om met twee handen aan het stuur te rijden. Zo houd je controle en kan je beter op situaties in het verkeer reageren.

Tip 4: Rem niet abrupt
Als je op gladde en natte wegen rijdt en plots remt, dan kan je gaan slippen. Probeer die reflexen te onderdrukken. Je kan beter met beleid en rust remmen. Ook op tijd remmen is belangrijk in verband met de langere remweg door het natte wegdek.

Tip 5: Houd genoeg afstand
Neem genoeg afstand van andere weggebruikers. Op deze manier voorkom je verrassingen en ongelukken. Daarnaast houd je zo ook beter zicht op de weg.

Met je fiets of scootmobiel altijd afstand houden als er sneeuw ligt

Tot slot, zorg ervoor dat je passende kleding draagt voor het natte of koude weer. Als je het koud hebt en nat bent vermindert dat de concentratie en dus het reactievermogen. Zorg er ook voor dat je goed zichtbaar bent als het regent, sneeuwt of al donker wordt. Let erop dat de voor- en achterlichten goed werken en draag eventueel reflecterende kleding of hang een reflecterend hesjes over de stoel van de scootmobiel.