Huis verkopen: moet je een makelaar inschakelen?

Dat lijkt misschien een vreemde vraag. Veel mensen vinden het vanzelfsprekend dat je een makelaar inschakelt. Maar wist je dat dit niet verplicht is? Je kunt er ook voor kiezen om zelf je woning te verkopen. Toch heeft dit meestal niet de voorkeur.

Alleen al het vaststellen van een vraagprijs, adverteren, het regelen van bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs is een vak apart. Tel daar ook nog eens het samenstellen van een koopovereenkomst bij op en je komt al snel tot de conclusie dat dit niet voor beginners is.

Een makelaar is dus niet verplicht, maar wel zo makkelijk. Maar wat kan een makelaar in Harderwijk dan precies voor jou betekenen bij je huis verkopen? Wat is de taak van een verkoopmakelaar?

makelaar inschakelen

Vaststellen van de vraagprijs

Het is tegenwoordig heel lastig om de juiste vraagprijs te bepalen. Hierbij speelt immers niet alleen de grootte van het huis een belangrijke rol, maar ook zeker de krapte op de woningmarkt. Wanneer jouw woning op een zeer gewilde plek gelegen is, dan kan hier al snel veel meer geld voor worden gevraagd. Zelfs wanneer deze over enkele mankementen beschikt. De staat en de grootte van het huis zegt dus zeker niet alles meer.

Het vaststellen van de vraagprijs kan dan ook beter aan een vakman worden overgelaten. Een verkoopmakelaar weet precies waar het op moet letten en voor welke prijzen soortgelijke woningen in de buurt worden verkocht. Op die manier kan een aantrekkelijke en toch rendabele prijs worden vastgesteld.

Bezichtigingen regelen

De kans is groot dat er in deze tijd al snel veel mensen willen langskomen om het huis te bezichtigen. Het lijkt misschien gemakkelijk om een rondleiding in huis te geven, maar hier moet je toch echt wel de nodige sociale vaardigheden voor hebben. Er zijn maar weinig mensen die echt net zo’n vlotte babbel hebben als een makelaar. Het is fijn als de makelaar dit voor jou regelt en je hier verder niets aan hoeft te doen.

Onderhandelen

Een goede vraagprijs vaststellen is één ding. Je hoopt echter ook nog een groot deel van dit geld te ontvangen. Daarom is het belangrijk dat er goed onderhandeld gaat worden. De kopende partij zal altijd lager gaan zitten dan de vraagprijs. De vraag is echter hóe laag.

Wanneer er meerdere mensen geïnteresseerd zijn, bestaat de kans zelfs dat er tegen elkaar op geboden gaat worden. In dat geval kan er mogelijk zelfs nog meer worden geboden dan de vraagprijs. Een makelaar is een ster in onderhandelen en weet dit waarschijnlijk veel beter in goede banen te leiden dan jij.